Skip to main content

Organisms that are genetically modified need not go into our Stomachs

*Leaf 10 - New Moon - 23 Nov 2022*        


Dear fellow-beings,

Farmers and Scholars from all over India gathered in Mysore for the 3 day Sammelan from November 11th to 13th at the KSOU (Karnataka State Open University) campus. The venue was brimming with energy and activities that brought life to the Soul of Agriculture in India.

Everything was organic about the event. There was no plastic wares used, no thermocol-PVC banners, no hi-fi advertisements. It was a good demonstration of an eco-friendly event with the participants displaying comradeship and positive spirit all through. No disposables were used during the 3 days and all plates and tumblers were cleaned by the participants themselves after the meal. If only all such gatherings can follow this example.... And another point worth mentioning is the lack of any sponsorship logos and big promotional banners for products/services though some corporates has given a sizeable amount of donation for the success of this event. Let the People's spirit win!

Participants cleaning their vessels after the meal


Negadi - COLD
In this cold weather and due to the dust that has arisen everywhere from the road repair works in many parts of Mysore, many friends have caught cold. We managed to find a small article published in the Nesara periodicals under the title 'Negadi' meaning Cold in Kannada, written by H.K. Sivashankar in the August - September 2003 issue for the benefit of our friends:

ಈ ಚಳಿಯ ವಾತಾವರಣದಲ್ಲಿ ಮತ್ತು ಮೈಸೂರಿನ ಹಲವೆಡೆ ರಸ್ತೆ ದುರಸ್ತಿಯ ಕಾಮಗಾರಿಗಳಿಂದ ಎಲ್ಲೆಡೆಯೂ ಎದ್ದಿರುವ ದೂಳಿನಿಂದ ಸ್ನೇಹಿತರು ಹಲವರಿಗೆ ನೆಗಡಿ ಬಂದಿದೆ. 'ಪ್ರಕೃತಿ ಆಹಾರ' (Prakriti Food) ದ ಆನ್-ಲೈನ್ ದ್ವಿಮಾಸಿಕದಲ್ಲಿ ಈ ಬಾರಿ 'ನೇಸರ: ಸಾವಯವ ಕೃಷಿ ಸೇವಾ ಸಂಸ್ಥೆ' ಹಲವು ವರ್ಷಗಳ ಹಿಂದೆ ಹೊರಬರುತ್ತಿದ್ದ ಪತ್ರಿಕೆಯಲ್ಲಿ ಹೆಚ್.ಕೆ. ಶಿವಶಂಕರ್ ಅವರು ಆಗಸ್ಟ್ - ಸೆಪ್ಟೆಂಬರ್ 2003 ರ ಸಂಚಿಕೆಯಲ್ಲಿ ಬರೆದಿದ್ದ 'ನೆಗಡಿ' ಎಂಬ ಸಣ್ಣ ಲೇಖನವನ್ನು, ಸ್ನೇಹಿರಿಗೆ ಅನುಕೂಲವಾಗಲೆಂದು ಹಂಚಿಕೊಳ್ಳತ್ತಿದ್ದೇವೆ.

ನೆಗಡಿ ಯಾರಿಗೆ ಗೊತ್ತಿಲ್ಲ? ನೆಗಡಿ ಬಂದಾಗ ಒಂದು ವಾರ ತಲೆ ನೋವು, ತಲೆ ಸಿಡಿತ, ಮೂಗು ಕಟ್ಟಿ ಉಸಿರಾಟಕ್ಕೆ ತೊಂದರೆ ಕಣ್ಣುಗಳಲ್ಲಿ ನೀರು, ಗಂಟಲಿನಲ್ಲಿ ಕೆರೆತ, ಸೀನುಗಳು, ಮೂಗಿನಲ್ಲಿ ಸಿಂಬಳ, ಜ್ವರ ಬಂದಂತೆ ಅನುಭವ, ಬಾಯಾರಿಕೆ, ಮೈಯಲ್ಲಿ ಆಲಸ್ಯ, ಒಂದೇ ಎರಡೇ ನೆಗಡಿಯ ಅಟಾಟೋಪ?

ನೆಗಡಿಗೆ ಔಷಧಿ ತೆಗೆದುಕೊಂಡರೆ ಏಳು ದಿನಗಳಲ್ಲಿ ತೆಗೆದುಕೊಳ್ಳದಿದ್ದರೆ ಒಂದು ವಾರದಲ್ಲಿ ಗುಣವಾಗುತ್ತದೆ ಎಂಬ ನಾಣ್ಣುಡಿ ಯಾರಿಗೆ ಗೊತ್ತಿಲ್ಲ? ನೆಗಡಿ ಬರುವ ಕಾರಣವೇ ಗೊತ್ತಿಲ್ಲ ಅಂದ ಮೇಲೆ ಇದಕ್ಕೆ ಮದ್ದು ಇರುವುದು ಹೇಗೆ ಸಾಧ್ಯ?

ಔಷಧಿ ಅಂಗಡಿಗಳಲ್ಲಿ ದೊರೆಯುವ ನೂರಾರು ಮದ್ದುಗಳಿಂದ ಅನುಕೂಲವಾಗಿರುವುದಾದರೂ ಯಾರಿಗೆ?

ನೆಗಡಿ, ದೇಹ ಸೇರಿರುವ ವಿಷಕ್ರಿಮಿಗಳನ್ನು ಹೊರದೂಡಲು ಪ್ರಕೃತಿಯ ಒಂದು ಮಾರ್ಗ. ಆದರೆ ಯಾರಿಗೆ ಅದರ ಅಟಾಟೋಪಗಳನ್ನು ಸಹಿಸಲು ಸಾಧ್ಯ? ವರ್ಷಕ್ಕೊಮ್ಮೆ ಬಂದರೆ ಸಹಿಸಬಹುದಾದರೂ ಆಗಿಂದಾಗ್ಗೆ ಬಂದರೆ ಏನು ಮಾಡುವುದು? ಮೂಗು ಕುಯ್ಯಿಸೋಣವೇ?

ನೆಗಡಿಗೆ ಖಂಡಿತ ಮದ್ದು ಇದೆ. ಅದಕ್ಕೆ ಪಥ್ಯ ಅನುಸರಿಸಿದರೆ ಉತ್ತಮ, 24 ಗಂಟೆಗಳಲ್ಲಿ ನೆಗಡಿ ಪೂರ್ಣಗುಣವಾಗುತ್ತದೆ. ಅದೆಂದರೆ ದಿನಕ್ಕೆ 4- 5 ಲೋಟ, 4-5 ಬಾರಿ ಬಿಸಿ ನೀರು ಕುಡಿಯಿರಿ. ನೀವು ಸೇವಿಸುವ ಕಾಫಿ, ಟೀ ಗಳಷ್ಟು ಬಿಸಿಯಾಗಿರಲಿ. ಪಥ್ಯವೆಂದರೆ ಮಜ್ಜಿಗೆ ಮೊಸರು ಸೇವಿಸಬಾರದು, ಸಿಹಿ ತಿನ್ನಬಾರದು. ತಣ್ಣೀರು ಕುಡಿಯಬಾರದು. ಫ್ರಿಜ್‌ನಲ್ಲಿರಿಸಿದ ಆಹಾರಪದಾರ್ಥಗಳನ್ನು ಸೇವಿಸಬಾರದು. ಸಕ್ಕರೆ ಹಾಕದ ಕಾಫಿ ಕುಡಿಯಬಹುದು. ಹಾಲು ಅನ್ನ ಊಟಮಾಡಬಹುದು. ಒಂದೇ ದಿನದಲ್ಲಿ ನೆಗಡಿ ಗುಣ ಕಾಣುತ್ತದೆ. ನೆಗಡಿ ಬರುವ ಸೂಚನೆ ಕಂಡಾಗಲೇ (ಗಂಟಲು ಕೆರೆತ) ಬಿಸಿನೀರು ಕುಡಿದರೆ ನೆಗಡಿ ಬರದೇ ಹೋಗುವ ಸಂಭವವುಂಟು.

ಕೆಲವರು ಯಾವಾಗಲೂ ಕಾದಾರಿದ ನೀರು ಕುಡಿಯುತ್ತಾರೆ. ಇದು ಸರಿಯಲ್ಲ. ಕಾದಾರಿದ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ಆಕ್ಸಿಜನ್ ಅತ್ಯಲ್ಪ ಪ್ರಮಾಣದಲ್ಲಿರುವುದರಿಂದ ರೋಗ ನಿರೋಧಕ ಶಕ್ತಿ ಕಡಿಮೆಯಾಗಿ ರೋಗಗಳನ್ನು ಆಹ್ವಾನಿಸಿದಂತಾಗುತ್ತದೆ. ಕಾದಾರಿದ ನೀರು ಮತ್ತು ನಲ್ಲಿ, ಭಾವಿಗಳ ಸಾದಾ ನೀರುಗಳನ್ನು ಪ್ರತ್ಯೇಕ ಪ್ಲಾಸ್ಟಿಕ್ ಚೀಲಗಳಲ್ಲಿಟ್ಟು, ಮೀನಿನ ಮರಿಗಳನ್ನು ತುಂಬಿ ಗಾಳಿ ಹೋಗದಂತೆ ಸೀಲು ಮಾಡಿದಾಗ ಕಾದಾರಿದ ನೀರಿನ ಪ್ಯಾಕೆಟ್‌ನಲ್ಲಿರುವ ಮೀನಿನ ಮರಿಗಳು ಅರ್ಧಗಂಟೆಯಲ್ಲಿ ಸತ್ತಿರುವುದೂ, ಸಾದಾ ನೀರಿನ ಪ್ಯಾಕೆಟ್‌ನಲ್ಲಿದ್ದ ಮರಿಗಳು 8-10 ಗಂಟೆ ಜೀವಿಸಿರುವುದೂ ಪ್ರಯೋಗ ಸಿದ್ಧವಾಗಿದೆ. ಸಾಂಕ್ರಾಮಿಕ ರೋಗ ಹರಡುವ ಭಯವಿದ್ದಾಗ ಮಾತ್ರ ಕುದಿಸಿ ಆರಿಸಿದ ನೀರು ಕುಡಿಯಬೇಕು. ವರ್ಷಕ್ಕೆ ಆರು ಸಲ ನೆಗಡಿ ಬರುತ್ತಿದ್ದ ನನಗೆ ವರ್ಷಕ್ಕೊಮ್ಮೆ ನೆಗಡಿ ಬರುತ್ತದೆ. ಆ ಸಮಯದಲ್ಲೂ ಬಿಸಿ ಬಿಸಿ ನೀರು ಕುಡಿಯುವುದರಿಂದ ಮೂಗಿನಲ್ಲಿ ಸಿಂಬಳ ಬಂದರೂ ಉಳಿದ ತೊಂದರೆಗಳು ಇರುವುದಿಲ್ಲ.

ಊಟಕ್ಕೆ ಮುನ್ನ ಬಿಸಿನೀರು ಕುಡಿದರೆ ಆಹಾರ ಸೇವನೆಯ ಪ್ರಮಾಣ ಕಡಿಮೆಯಾಗುತ್ತದೆ. ದೇಹದ ಅತಿ ತೂಕ ಕಡಿಮೆಯಾಗುತ್ತದೆ. ಆಹಾರ ಜೀರ್ಣಿಸಿ ಮಲಬದ್ಧತೆ ನಿವಾರಣೆಯಾಗುತ್ತದೆ ಎಂಬುದಾಗಿ ರೀಡರ್ಸ್ ಡೈ ಚೆಸ್ಟಿನಲ್ಲಿ ಬಂದಿದ್ದು ಅದನ್ನು ಪ್ರಯೋಗ ಮಾಡಿ ನೋಡಲು ಹೋದಾಗ ಕಾಕತಾಳೀಯವಾಗಿ ಆಗಲೇ ನೆಗಡಿ ಬಂದಿದ್ದು ಈ ಬಿಸಿನೀರು ಔಷಧಿ ಕಂಡುಹಿಡಿಯಲು ಮಾರ್ಗವಾಯಿತು.

ಮುಂದೊಂದು ದಿನ ಬಹುರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಔಷಧ ಕಂಪನಿಗಳು ಸಾದಾನೀರಿಗೆ ಅನಗತ್ಯ ಬಣ್ಣ, ವಾಸನೆ ಸೇರಿಸಿ ಸೀಲು ಮಾಡಿ, ಇದನ್ನು ಕುದಿಸಿ ಬಿಸಿ ಬಿಸಿಯಾಗಿ ಕುಡಿದರೆ ನೆಗಡಿ ನಿವಾರಣೆಯಾಗುತ್ತದೆ ಎಂದು ಅಬ್ಬರದ ಪ್ರಚಾರ ನಡೆಸಿ ನಮ್ಮಿಂದ ಹಣ ದೋಚಬಹುದೇ?

ಸ್ವಾನುಭವದಿಂದ
ಹೆಚ್.ಕೆ. ಶಿವಶಂಕರ್
(ಆಗಸ್ಟ್ - ಸೆಪ್ಟೆಂಬರ್ 2003, ನೇಸರ: ಸಾವಯವ ಕೃಷಿ ಸೇವಾ ಸಂಸ್ಥೆಯ ಪತ್ರಿಕೆಯಲ್ಲಿ)

On the same note, we are reproducing a nice Do's & Don'ts list to be followed by all during the WINTER season - published by Ayurveda doctor Smt. Rashmi Rani below:

//SARVE SANTU NIRAAMAYAHA//
//LETS ALL BE HEALTHY//

RUTUCHARYA -SEASONAL REGIMENS FOR WINTER

This is the chilling winter.

Ayurveda advises different lifestyles for different seasons in the name of "Ritucharya". Winter comes under the name of Shishira and Hemantha rutu. These rutus comes under " Visarga kaala " meaning power of moon will be dominant making our bodies strong by increasing appetite and metabolism.

So, we shall see what good regimes advised in Ayurveda to build good strength and body immunity in this winter

  1. Take abhyanga or massage with sesame /coconut oil followed by exercise, massage and hot water bath every day to combat dryness and cold. 
  2. Take Nutritious food. Prepare Food from wheat, rice, black gram, green gram, meat etc in form of Roti, chapati, khichadi, Pongal, dal, sambar with rich oil or ghee. 
  3. Drink hot or warm water always. 
  4. Enjoy Milk, curd, ghee and sweets prepared by these dairy items 
  5. Sugar cane milk and jaggery is good. 
  6. Oil containing food items such as sesame, almonds, dry coconut, are specially advised in winter (Sweet and Khara Pongal with dry fruits with plenty of ghee is ideal in winter.) 
  7. Take fresh amla juice or food items added with amla to boost some more immunity 
  8. You may enjoy little alcohol not more than 30 ml) made out of grapes, jaggery, honey every day after dinner. 
  9. Keep yourself warm by woolen clothes. 
  10. Take sunbath every day. Expose your body to sunrays in morning times until it sweats.

    Following Proper regimens in winter will protect u from different types of fevers of summer and rainy seasons.

    Dr J. Rashmi Rani
    Chirant Ayurvedic clinic and Research Centre
    LL 2, Vivekananda circle, Mysore
    Ph 8861796485, 8904802796

GMOs are coming!

FSSAI has proposed draft regulations for genetically modified food and publishes amendments to Enzymes derived from Genetically Modified Microorganisms. 

Basically, our government is putting in mechanisms to bring GMOs to our plate. What the draft says is - if food manufacturers want to use organisms that are genetically modified in their food products, they should apply to FSSAI and approval decision will be taken by GEAC (Genetic Engineering Appraisal Committee). You may be aware that GEAC has recently cleared the field trails for GM Mustard in India.

If we want to stay away from GMO, please take some time to send your views and comments to FSSAI. Details given below:

Draft GM Food Regulations is available here:


Format for sending the comments here:


Amendments to Enzymes derived from Genetically Modified Microorganisms listed here:


If you are interested to stay connected on the developments related to GMOs in India, you can subscribe yourself to the following Google group:

https://groups.google.com/g/safe-food-alliance?hl=en-GB

General Knowledge

FSSAI Definitions (Food Safety & Security Authority of India)

Genetically Modified or genetically engineered Organisms (GMO)” means any living organism that possesses a novel combination of genetic material obtained through the use of modern biotechnology

Produced from GMOs” means derived, in whole or in part, from GMOs, but not containing or consisting of GMOs.

Do you know?

Germany and 7 other European countries have fully banned the cultivation of GMO crops within their countries since 2015


Wisdom Corner

Sense of Gratitude can drive one in the right direction

Store updates:
  • Aishwarya from Rustling Bamboo farms near Gaglooru have donated a few fruits saplings (Ram phala, Sitha Phala and Mango) that are grown almost 2 feet high. Those interested can take them for their farms and please pay as you wish....

  • Sumana and Abhilash has spent some time and effort to keep the Herbal Garden @ the Store neat and diverse. Do have a look at the new saplings and for Kitchen gardening maintenance tips, do drop by on Thursdays to join the Mysore Kitchen Gardeners' chit-chat session (12 - 1 PM) at the Store.

  • The Charaka spinning workshops are happening regularly over the weekends at the backside hall. Slowly and steadily, the spinners' tribe is growing and hop in the journey sooner for a happy ride. A whatsapp group is created for the Charaka spinners and those interested can join in by clicking the link: 
    https://chat.whatsapp.com/KbDukJEuZCd61TdDKwFnyF

Please do send stories that inspired you, neighborhood events that moved you, critical analysis of national & global affairs that impacts us all - that can be included in these fortnightlies. Email to admin@prakritifood.in or Whatsapp to 72042 88166. Together, we are!


Comments